10 Mart 2008 Pazartesi

Kadınlar Günü ve Türkiye'de Kadın, Siyaset




İlksen Sorguç Dinçer, Ka-Der Mersin Temsilcisi

  • Kadınlar gününün başlangıcı nasıl olmuş?

    8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentinde konfeksiyon ve tekstil fabrikasında çalışan 40 bin işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev polis saldırısıyla kanlı bitti. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. 1910 yılında da Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir araya gelen İkinci Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında Alman Sosyal Demokrat Parti önderliğinde Clerea Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasını önerdi. Kadın hakları hareketini, özellikle oy hakkını onurlandırmayı amaçlayan kadınlar günü önerisi oy birliği ile kabul edildi.

  • Öncelikle Kadınlar Günüyle ilgili ne söylemek istiyorsunuz?

    KADER olarak bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili kutlama etkinliklerimizde özellikle "Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun" cümlesini üstüne basa basa kullandık. Hep afişlerde kadınlar günümüz kutlanıyor ama sorunlarımız çözümlenmiyor. Biz de kendi günümüzü kendi aramızda kutlamaya karar verdik. 13 Mart saat 13:00'te Suphi Öner Öğretmen Evinde Genel Başkanımız Hülya Gülbahar'ın da katılımıyla bir etkinlik düzenledik. Katılımcı olarak; özellikle kadın dernekleri dediğimiz sivil toplum kuruluşu üyeleri ve çok az sayıda da olsa seçilmiş meclis üyelerimiz, seçilmiş kadın muhtarlar, onun dışında siyasi partilerden ilişkiye girebildiğimiz kadarıyla müsait olanlar yer alacak. Yine Arslanköy Kadın Tiyatro Topluluğunun kadının yaşadığı şiddete yönelik bir gösterisi olacak.

  • Biz kadınlar ne istiyoruz?

    Memleketin yarısı olarak varız ama yine yarısı olan erkeklerin karar verdiği bir ülkede kadınların söz hakkı olmadan yönetiliyoruz. Bu şekilde yaşıyoruz.

    KADER olarak 1997'den beri kadınların sadece siyasi parti anlamında veya Mecliste temsil edilme anlamında değil, bütün karar mekanizmalarında temsil edilmesi, yer alması şeklinde bir çalışma yürütüyoruz. Kararların alındığı yer meclisler. Baroya kayıtlı kadın avukat oranı % 34 iken, kadın baro başkanı %7. İlköğretimde %48, orta öğrenimde %41, teknik lisede %39 kadın öğretmen oranı yer alırken kadın okul yöneticisi oranı %7.

    Yerel yönetimlerde yönetici pozisyonundaki kadın oranı çok daha vahim. Belediye başkan oranı %0,6. Belediye meclis üyesi %2,3, il genel meclisi üyesi %11,8. Bizim isteğimiz, kadınların güçlerinin artık farkına varmaları. Erkek demokrasiden gerçek demokrasiye geçmek için tek çözüm kota.
  • Hiç yorum yok: