10 Mart 2008 Pazartesi

Berdan Parkı




Mersin A : Eskiden bu yana regülasyon alanı olan, balicilerin, uyuşturucu kullananların mekanı haline gelen Tarsus Barajı, Tarsus Belediyesi tarafından DSİ 6. Bölge Müdürlüğünden kiralanarak, muhteşem bir mekan haline dönüştürüldü. Baraj parkları, piknik alanları, gösteri merkezi, spor alanları, yürüyüş yollarıyla Tarsusluların özellikle hafta sonlarını geçirmek için birinci tercihi oldu. Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın bundan sonraki amacı projeyi daha da geliştirip Berdan Nehri'nin iki tarafında düzenlemeler yapıp projeyi turizm alanı ilan edilen bölgeye kadar uzatmak. Böylelikle Tarsus Barajı'nı sadece Tarsus halkının değil, Adana ve Mersinlilerin de birinci tercihi yapmak.

Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı

  • Baraj kullanılmaz haldeydi. Çalışmalarınıza ilk olarak nasıl başladınız?

    Baraj, Çukurova'nın en önemli mesire yerlerinden birisi. Yaşanan olumsuz olaylar ve çatışmalardan dolayı DSİ o bölgeyi kapatmak zorunda kalmıştı. Biz uzun yıllardır o bölgeye talip olduğumuzu açıkladıysak da DSİ'ye yaptığımız müracaatlar bir şekilde engelleniyordu. Nihayet 1,5 yıl öncesinde, Kaymakamlığın da bölgenin belediyeye tahsis edilmesi görüşü üzerine talebimiz yerine getirildi. Şu anda yıllık yaklaşık 80 bin YTL civarında para ödüyoruz. Aslında bu tür yerlerin belediyelere direkt tahsis edilmesi lazım. Neticede orayı kullanacak olan halktır, yani hizmet halka olacak. Ancak, siyasi sebeplerden dolayı bu tahsis olayı biraz geciktirildi. Fakat 1,5 yıl önce kamuya ait tüm mallar Hazineye devredilince, biz de DSİ'nin olurunu aldıktan sonra Mal Müdürlüğünden kiraladık ve projelerimizi başlattık.

  • Çalışmalarınız kaç dönümlük bir alanı kapsıyor?

    Şu ana kadar yaklaşık 350-400 dönümlük bir alan düzenlemeye tabi tutuldu. Ancak, bizim düzenleyeceğimiz, halkın kullanımına açacağımız toplam alan 2300 dönüm. Şehir merkezinde Kültür Parkı içerisindeki hayvanat bahçesini de baraja taşıyacağız. Şu anda projesi hazırlanıyor. Yakında ihaleye çıkaracağız.

  • Baraj çevresinde devam eden yenilikler neler?

    Biz bölgeyi spor, kamp, piknik alanı ve regülasyon alanı olarak düzenlediğimizde ve bunların yanına bir de hayvanat bahçesini koyduğumuzda, sadece Tarsus'un değil, Çukurova'nın kalbi orada atacak. Üstelik şehir merkezine iki kilometre mesafede, şehrin içerisinde oluşmuş bir regülasyon alanı dünyanın hiçbir yerinde yok.

    Bunun dışında, yazlık sinema olarak da kullanabileceğimiz, konserler düzenleyeceğimiz gösteri merkezimiz, yürüyüş yollarımız, spor alanlarımız, otoparklarımız, insanların rahatça oturabilecekleri kamelyalarımız ve oradaki market, manav, fırınımız, insanların dini inançlarını karşılayacak camimiz insanlara hizmet edecektir.

  • Bu çalışmalar bittiğinde proje tamamlanmış mı olacak, yoksa yenilikler olacak mı?

    Tabii, proje çok büyük. Projede 400 metrekaresi kapalı, geri kalanı açık olmak üzere 1000 metrekarelik bir lokanta projesi var. Futbolcuların, öğrencilerin kamp kurabilecekleri projeler var. Yani, proje büyük bir proje. İki üç senede bitecek bir proje değil. Bizim amacımız önce; regülasyon alanıyla beraber Berdan Nehri'nin her iki tarafında düzenlemeler yapıp D-400 karayoluna kadar getirmek. Berdan Nehri'nin rehabilitesinden sonra ise, bu çalışmayı turizm bölgesi ilan edilen bölgeye kadar götürmek. Bütün bunlar kademe kademe gerçekleşecek. Gerçekleştikten sonra ise; Mersin'e 25 kilometre, Adana'ya 35 kilometre uzaklıkta, insanların gece gündüz gelip faydalanabileceği, gezip eğlenebileceği bir yere dönüştürülecek. Bütün gayretimiz Tarsus'un tanıtımı için.

  • Hiç yorum yok: